Müslibarer med chokoladestykker - mums!

Hæklet mistelten

For et par uger siden fik jeg en sød mail fra en veninde, som spurgte, om jeg ville hækle en mistelten til hende. Jeg har aldrig begivet mig ud i noget lignende, da det meste af det, jeg laver, omfatter stringente linjer målt op med lineal. Og sådan kan man jo ikke lave en mistelten! Men jeg tog udfordringen op og sagde ja til at forsøge. Og hvis jeg selv skal sige det, så synes jeg faktisk, at projektet blev ret godt løst.

Det færdige resultat, inden den blev sendt af sted.

Det færdige resultat, inden den blev sendt af sted.

Materialerne, der skal bruges, er: to forskellige grønne garnfarver (i fx akryl, uld) – evt. noget tyndt guldtråd/-garn – en hæklenål (jeg brugte en 3.0) – tykt ståltråd (mit er købt i et byggemarked) eller blomsterpinde – vatkugler eller perler som bær (fx fra Panduro Hobby)

Man starter med at klippe et stykke ståltråd (fx 25 cm). Herefter laver man en løkke med sit garn, som når man skal starte et nyt hækleprojekt. Løkken sættes ned over ståltrådet.

Ståltrådet titter nu op igennem hullet af løkken.

Ståltrådet titter nu op igennem hullet af løkken.

Og så skal man ellers ‘bare’ hækle omkring ståltrådet. Man starter med at fange garnet til venstre for ståltrådet. Derefter går man med garnet bagom ståltrådet (ind mod dig selv) og igen fanger garnet højre om det. Og så trækker man igennem begge maskeled. Den første maske strammer man til med den korte ende af garnet. Det var første maske! Dette gøres hele vejen op af ståltrådet.

Til abstrakte med slår man om garnet til venstre for ståltrådet.

Til at starte med slår man om garnet til venstre for ståltrådet.

Her har jeg slået om første gang (venstre for ståltrådet).

Her har jeg slået om anden gang (højre for ståltrådet).

Når man har lavet et par masker, bøjer man ståltrådet i den ende, hvor man startede med at hækle (altså i enden nedad/ind mod dig selv). Den første maske, man hæklede, sættes nu fast ved at presse ståltrådet omkring denne. Herved rykker arbejdet sig ikke.

Vha. en hobbytang (eller hvad sådan en hedder?) har jeg sat første maske fast, så den ikke rykker sig.

Vha. en hobbytang (eller hvad sådan en hedder?) har jeg sat første maske fast, så den ikke rykker sig.

Hele ståltrådet hækles til, og for enden af ståltrådet (nu i den anden ende) sætter man igen garnet fast ved at bøje enden af ståltrådet omkring den sidste maske.

Nu skal der laves blade, hvilket jeg har gjort på følgende måde: 13 lm slås op (i forlængelse af det arbejde, der allerede er lavet omkring ståltrådet). Tre lm væk laver man en dbstm (dobbelt stangmaske). I de næste ti led laver man yderligere to dbstm, tre stm (stangmaske), to hstm (halvstangmaske), to fm (fastmaske) og slutter af med en km (kædemaske) helt inde ved ståltrådet. Herefter kan man fortsætte med yderligere 13 lm og lave et eller to ekstra blade. På Garnstudio kan man se, hvordan man laver de forskellige masker.

13 luftmasker er slået op i forlængelse af arbejdet omkring ståltrådet.

13 luftmasker er slået op i forlængelse af arbejdet omkring ståltrådet.

Efter at have tre dbstm, tre stm, to hstm, to fm og en km får man lavet et blad som ses her. Jeg har valgt at lave to til tre blade ved alle mine grene (hvilket vist er mest naturtro?).

Efter at have lavet tre dbstm, tre stm, to hstm, to fm og en km får man lavet et (her: to) blad som ses her. Jeg har valgt at lave to til tre blade ved alle mine grene (hvilket vist er mest naturtro?).

Man kan variere længden af ståltrådet for ikke at få alle bladene ned i bunden af misteltenen. Jeg har desuden viklet et kortere stykke ståltråd (en ekstra gren) omkring nogle af de (25cm-)lange, så det kommer til at fylde mere oppe i toppen og midten af mistelten.

Jeg har i alt lavet seks lange grene med en til to kortere grene på flere af dem.

Jeg har også indarbejdet guldhorn i nogle af genene. Det giver en god effekt, og misteltenen bliver dermed heller ikke så 'fattig' at se på.

Jeg har også indarbejdet guldhorn i nogle af genene. Det giver en god effekt, og misteltenen bliver dermed heller ikke så ‘fattig’ at se på.

Når jeg er færdig med at hækle, skal jeg have stivgjort bladene, så de ikke krøller så meget. Til dette laver jeg en sukkerblanding: kogende vand i en kop sammen med 6-7 spsk sukker. Sukkeret opløses, og alle bladene lægges ned i blandingen. Her står de og suger et par minutter, inden man tager dem op, presser det værste vand af og lægger dem på et hviskestykke. Bladene strækkes ud og tørrer (gerne til næste dag).

Her bliver bladene lagt til tørre efter at have været lagt i sukkervand. De bliver næsten så godt som stive dagen efter.

Her bliver bladene lagt til tørre efter at have været lagt i sukkervand. De bliver næsten så godt som stive dagen efter.

Til sidst limer jeg mine små kugler på i samlingen mellem bladene.

Vatkuglerne har jeg købt i Panduro Hobby, og limet er ganske almindeligt flydende lim. Læg evt. En tung bog oven på kuglerne, når de er limet på, men vær opmærksom på, at deikke må flytte sig fra bladene ...

Vatkuglerne har jeg købt i Panduro Hobby, og limet er ganske almindeligt flydende lim. Læg evt. En tung bog oven på kuglerne, når de er limet på, men vær opmærksom på, at deikke må flytte sig fra bladene …

Endelig færdig! Jeg har afsluttet med en sløjfe omkring det hele, og så er den klar til at skabe juleglæde – og ikke mindst – kys!

Dette er et billede af det færdige resultat, som ligger på I startramper på min profil mkladefoged.

Dette er et billede af det færdige resultat, som ligger på min Instagramprofil: mkladefoged.

Og dette er et billede fra modtageren. Hun blev vist godt tilfreds :).

Og dette er et billede fra modtageren. Hun blev vist godt tilfreds :).

Man skal nok have lidt tålmodighed i starten, men når man først har fundet en god teknik til at få garnet hæklet omkring ståltrådet, så går det ellers bare derudaf.

Held og lykke med det :).

6

  • Lotte Lucerne

    Hvor er den bare fin, din mistelten….sådan en, ville jeg elske at eje. Er det muligt at købe en, af dig ? 🙂
    De bedste julede hilsner Lotte

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • kreativitet

      Hej Lotte,
      Mange tak for komplimentet :). Misteltenen var faktisk en bestilling fra en veninde, så selvfølgelig kan jeg også lave en til dig. Den tager et par timer at lave, og derudover er der materialer for 50-60kr. Jeg kan derfor gøre det for 200kr + forsendelse. Hvad siger du til det? Kontakt mig evt. på min mailadresse: mkladefoged@hotmail.com :).
      Jeg glæder mig til at høre fra dig 🙂
      /Malene

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • mie_p3000@yahoo.dk

    Ej hvor fin, sådan en vil være super til min mor i adventsgave. Tak for deling af god ide.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • kreativitet

      Det er jeg glad for at høre :).

      Så ja, det er bare med at komme i gang 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nadia

    Hej! Laver du stadig misteltene på bestilling?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • kreativitet

      Hej Nadia,
      Desværre nej. Jeg kunne ellers efterhånden blive rig med alle de forespørgsler, der har været de seneste år ;). Men tiden er ikke til det. Jeg ved, at der er andre kreative på nettet, som gør. Jeg har dog ikke nogle navne. Held og lykke med jagten! 🙂
      Mvh. Malene

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Müslibarer med chokoladestykker - mums!