Anden optagelsesprøve er over and done!

Rum i et landskab – med stemning

Egentlig ville jeg kalde det her indlæg “Opbygning og destruktion”, men da det netop afsluttede projekt endte med at blive ret vellykket, ville titlen nok lyde lidt for negativ. Men hvis indlægget var blevet lavet i går, havde der ikke været langt til en titel med samme ordlyd.

Vi har nu i fire hele dage haft sorte fingre – især højres lille- og ringfinger. Vi har tegnet og tegnet og atter tegnet. Jeg har mest tegnet træer på mindst 117 forskellige måder og derefter destrueret dem – eller næsten i hvert fald! Den første del af vores opgave forløb over de første to dage. Her skulle vi gengive et sted, som gav os en bestemt stemning. Jeg valgte et sted i Paris fra min tid som jeune fille au pair. Stemningen skulle vi gengive i vores tegning. Det galt ikke om, at tegne en præcis gengivelse med alle detaljer (det er i de ligeglade med på arkitektskolen – i hvert fald i starten af studiet), men i stedet stemningen – gerne med brug af andre materialer, flere/færre mennesker, eller hvad der nu var brug for til at skabe den rigtige stemning. Ud af dette kom nedenstående tegning fra min side.

Et billede af min endelige tegning (og dog, den er ikke færdig). Ideen var, at jeg ville tegne en situation fra det samme sted i hver årstid - efterår mangler, da jeg ikke nåede at blive færdig inden deadline. Forud for denne tegning er der blevet tegnet ni fulde A3-sider fyldt med skitser af træer. Om de her eksempler er de bedste er svært at vurdere, men de giver mig en stemning.

Et billede af min endelige tegning (og dog, den er ikke færdig). Ideen var, at jeg ville tegne en situation fra det samme sted i hver årstid – efterår mangler, da jeg ikke nåede at blive færdig inden deadline. Forud for denne tegning er der blevet tegnet ni fulde A3-sider fyldt med skitser af træer. Om de her eksempler er de bedste, er svært at vurdere, men de giver mig en stemning.

Her er der lavet et zoom af et af de tre billeder på den oprindelige tegning. Den fungerede bedst til den næste del af opgaven.

Her er der lavet et zoom af et af de tre billeder fra den oprindelige tegning – og tilføjet et træ eller to. Denne del fungerede bedst til den næste del af opgaven. Prøv evt. at vende skærmen på hovedet og se, hvad tegningen så forestiller …

Anden del af opgaven (de sidste to dage) lød på, at vi i vores tegning skulle danne et rum på syv forskellige måder vha. arkitektoniske former (flader, volumener osv.). Vi skulle (helst (opgaven blev moduleret efterhånden …)) skabe den samme stemning, som vi allerede havde i vores landskab. Hvordan skaber man en hyggelig og varm stemning vha. arkitektoniske former, når ens lærer oven i købet kommer og siger til en, at han synes, at jeg skal arbejde med mere kantede former, fordi formerne i billedet allerede er meget organiske (en kontrast)? Jeg tror ikke helt, at det lykkedes for mig, men en form, der var godt på vej til at blive et rum, synes jeg, at jeg fik skabt. Jeg er slet ikke færdig med den, men dette (herunder) var, hvad jeg afleverede ved deadline her til aften, og som vores lærer var godt tilfreds med.

En skitse af mit endelige rum. Den siger et eller andet sted mere end en færdig, "perfekt" tegning, så den synes jeg også lige, at I skulle have med.

En skitse af mit endelige rum. Den siger et eller andet sted mere end en færdig, “perfekt” tegning, så den synes jeg også lige, at I skulle have med. Der er meget liv i den.

Min endelige rumtegning (...), som jeg synes bliver godt skabt især til venstre på tegningen. I de kommende dage vil jeg arbejde noget mere på skygger og farvelægge nogle af fladerne, så rummet kommer mere tydeligt frem.

Min endelige rumtegning (…), hvor jeg synes, at rummet bliver godt skabt – især til venstre på tegningen. I de kommende dage vil jeg arbejde noget mere på skygger og farvelægge nogle af fladerne, så rummet kommer tydeligere frem.

Det skal siges, at det har taget to (fire) dage at komme hertil. Jeg startede med at tegne et slags gittertag på undersiden af trækronerne for at skabe den lidt huleagtige stemning, hvorefter jeg begyndte at hive nogle af firkanterne lidt ned, der så blev til kuber, så det blev mere tredimensionelt at se på. Men da jeg syntes, at det lidt tunge tag ikke rigtigt fungerede sammen med den bløde stemning, som jeg prøvede at skabe i første del af opgaven, endte det med, at de fleste kuber faldt ned på jorden i stakke, hvormed billedet fik et lettere udtryk – men forhåbentlig også stadig lidt huleagtigt.

Hvis man arkitektoniske bygger videre på det, kan det til sidst ende med at blive et rigtigt rum. Altså fx en murvæg til venstre med altaner, der stikker ud mod et mere åbent sted med et bakket landskab i bunden. Eller også kunne man lave tegningen om til et rum inde i en bygning, hvor lyset kommer ned fra kuberne i loftet som en slags taglys. Ja, det er bare med at være kreativ – og abstrakt.

Det har været et sjovt forløb at være igennem, men der har også været mange frustrationer hængende rundt om i vores tegnesal. Men som sagt har opgaven givet mere mening i dag, og jeg synes, at der er kommet noget godt ud af det i sidste ende. Dette var hjemmeopgaven fra 2010, hvilket vil sige, at man som regel har 1½ mdr. til opgaven. Vi har haft fire dage. Især set i dette lys synes jeg godt, at jeg kan være glad (og stolt) af resultatet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Anden optagelsesprøve er over and done!