Meet me at Mike's

Quilling fugl

Quilling!? Ja, jeg havde ikke hørt om det før for et halv år siden, da min mor en dag stod med adskillige meter af lange papirstrimler og en opskrift på kyllinger og æg. Nu skulle der laves påskepynt! Jeg var selvfølgelig frisk på det, selvom jeg nok ikke helt vidste, hvad jeg gik ind til.

Min påskekylling og påskeæg fra i foråret.

Min påskekylling og påskeæg fra i foråret.

På Wikipedia står følgende om quilling: “Quilling or paper filigree is an art form that involves the use of strips of paper that are rolled, shaped, and glued together to create decorative designs. The paper is rolled, looped, curled, twisted and otherwise manipulated to create shapes which make up designs to decorate greetings cards, pictures, boxes, eggs, and to make models, jewellery, mobiles etc.”

Så jo, der er rigtig mange måder at lave quilling på og måder at bruge det på. Det kræver, at man ikke er for fummelfingret, da det er nogle små ting, man arbejder med, og at man også har lidt sans for præcision, så det i sidste ende bliver et nydeligt og skarpt produkt.

Som jeg skrev før, så har jeg bl.a. begivet mig ud i at lave kyllinger og påskeæg, men da det ikke er Påske året rundt, tænker jeg at fugle er lidt mere anvendelige.

To af mine quilling fugle, som hænger fint i mit citrontræ og pynter.

To af mine quilling fugle, som hænger fint i mit citrontræ og pynter.

Det man skal bruge er: syv forskellige farvestrimler (jeg har brugt: orange (45 cm), hvid (16+11 cm), sort (11+10 cm), brun (45 cm), guld (11+5,5 cm), white gold (9 cm) og kobber (7 cm)) – lineal – quillingstift – saks – lim – evt. dobbeltklæbende tape

Materialerne! Man kan selvfølgelig bruge alle mulige andre farver, men dem her, synes jeg, gav den bedste farvekombination - og jeg indrømmer gerne, at jeg er blevet kraftigt påvirket af andre fugle, jeg har set.

Materialerne! Man kan selvfølgelig bruge alle mulige andre farver, men dem her, synes jeg, gav den bedste farvekombination – og jeg indrømmer gerne, at jeg er blevet kraftigt påvirket af andre fugle, jeg har set.

Alt kan købes på Internettet. Jeg købte det i butikken Det Lille Papirsmuseum i Gråsten. De har en hjemmeside, som man kan se her. For at lære teknikkerne vil jeg også anbefale at kigge forbi deres hjemmeside, hvor de henviser til nogle YouTube-klip.

Jeg starter med at lave kroppen ved at rulle det orange stykke rundt om min quillingstift. Så giver jeg slip, og lad papiret folde sig ud.

Den orange strimmel er rullet om stiften, og der er givet slip på den, så den folder sig ud.

Den orange strimmel er rullet om stiften, og der er givet slip på den, så den folder sig ud.

Alle de udfoldede ringe samler jeg nu i den ene ende og klemmer lidt til, så de nu ikke længere er runde, men ellipseformede med den ene ende klemt sammen. I den afklemte ende ligger jeg et tyndt lag lim, holder lidt fast og giver slip, og så skulle denne ende gerne hænge sammen i alle lag, ellers gives blot noget mere lim.

Alle ringene samles i den ene ende og presse sammen, hvorefter der lægges en lille klat lim til at holde sammen på dem.

Alle ringene samles i den ene ende og presse sammen, hvorefter der lægges en lille klat lim til at holde sammen på dem.

Herefter lægger jeg et stykke dobbeltklæbende tape (evt. blot lim) hele vejen på ydersiden af den yderste ellipse, hvorefter jeg klistre den 16 cm lange hvide farvestrimler to gange rundt om. Når det hvide stykke er kommet en gang rundt, tilføjer jeg nu endnu et lag dobbeltklæbende tape på det allerede fastgjorte hvide stykke. Og så er kroppen færdig.

Øjet laver jeg ved først at lime den 11 cm lange sorte strimmel sammen med den 11 cm hvide strimmel og herpå den brune strimmel. Hermed får man én lang strimmel med de tre farver. Jeg starter i den sorte ende og ruller hele strimlen sammen om stiften. Denne foldes ikke ud ligesom kroppen, men man tager i stedet forsigtigt hele øjet af og limen den brune ende fast til resten af øjet.

De tre farver limes sammen i denne rækkefølge.

De tre farver limes sammen i denne rækkefølge.

De sorte snoninger mellem krop og øje laver man lidt på gefühl – man prøver sig lidt frem, ved at sno lidt den ene vej og så lidt den anden vej. Man skal blot huske det lige stykke i midten.

Øje, sorte snoninger og krop er færdig.

Øje, sorte snoninger og krop er færdig.

Halen laver man ved at bukke den white gold strimmel og lime den sammen i enderne – og det samme med den kobberfarvede strimmel. Disse to limes på hinanden i disses ender.

Halen er limet sammen.

Halen er limet sammen.

Næbet laves af det korte stykke guldstrimmel. Stykket rulles om stiften, man giver slip, holder den mellem pege- og tommelfinger i den ene hånd, trykker den lidt flad i den ende ende (ligesom ved kroppen) samtidig med at pegefingeren på den anden hånd laver en tredje flad side, så næbbet bliver trekantet.

Nu kommer det svære. Kroppen, de sorte snoninger og øjet skal sættes sammen. Dette gøres ved at tage det lange stykke guldstrimmel, lime denne fast i den afklemte side af kroppen og vikler derefter strimlen om det hele (mens man besværligt prøver at holde alle delene sammen) – hvilket gøres to gange, således at det yderste lag nu består af to lag guld (også her tap’er man på det inderste lag guld, så det yderste kan sidde godt fast). Næbet sættes fast med lidt lim, og halen sættes fast med dobbeltklæbende tape (det holder bedst).

Done! Lige færdiggjort mellem alle redskaberne.

Done! Lige færdiggjort mellem alle redskaberne.

Enkel og fin, hvis jeg selv skal sige det.

Enkel og fin, hvis jeg selv skal sige det.

Puha, og så skulle man gerne have en fugl, der ligner den på billedet. Den kan bruges til alverdens ting, som skrevet ovenfor. Jeg har sat en sytråd i dem og hængt dem i mine planter. En anden mulighed er at bruge dem som værtindegaver – det er altid lidt sjovere at få noget, som andre ikke har.

Processen kan måske virke lidt lang og besværlig, men tro mig, når man først har lavet et par stykker, så går det hurtigt, og så er der også overskud til at lave dem med variationer. Så bare kom i gang!

Damit! De vinduer ...

Damit! De vinduer …

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Meet me at Mike's