Status på lappetæppet: ikke SÅ langt fra mål ...

Halstørklæde i Engleuld

I efteråret fik jeg lavet det her halstørklæde. Egentlig var det beregnet som en julegave, men jeg ombestemte mig, da farverne nok ikke passede særlig godt til vedkommende.

Et dejlig varmt - og ikke mindst blødt! - halstørklæde.

Et dejlig varmt – og ikke mindst blødt! – halstørklæde.

Det er lavet i Tusindfryds EngleUld købt i Tante Grøn i Odense. Farverne er følgende: mellemgrå (07), mørkebrun (47), orange (43) samt mørkegrøn (35). Ulden er enormt blødt, men består også af 70 % babyuld … Derudover har jeg brugt en hakkenål 5.0 med en 60 (40 kan sikkert også bruges) cm lang wire.

Halstørklædet er 32 cm bredt og 125 cm langt – vel at bemærke FØR, at det bliver hæklet sammen til et rør, og består af otte gange to firkanter, der måler ca. 16×16 cm. Først har jeg slået 40 luftmasker (lm) op med den ene farve (fx orange) og derefter lige efter 40 lm med en anden farve (fx mørkebrun). Man burde måske have slået 41 masker op i den sidste farve, da den sidste maske ikke fylder noget. Når man starter med 40 lm, skal man være opmærksom på, at man kun hækler 39 masker i resten af arbejdet.

Herefter skal der bare hakkes løs. Jeg hakker 19 rækker (dvs. 19 rækker frem (opsamlingsrække) og 19 rækker tilbage (afmaskningsrække)) med hver farve, før jeg i 20. række skifter til to nye farver (fx mørkegrøn og mellemgrå) osv. For mig passede de 19 rækker med, at firkanterne bliver kvadratiske. Hvis man hækler mindre/mere fast, kan man ændre på antallet af rækker.

Otte gange to - dvs. otte rækker med to firkanter i hver række.

Otte gange to – dvs. otte rækker med to firkanter i hver række.

Når man skifter mellem de to farver i en række, er det vigtigt at gøre dette korrekt, da der ellers vil komme et stort hul mellem farverne. Når man hakker fra højre mod venstre (opsamlingsrækken), skal den første farve (her: mørkegrøn) lægges bag den anden tråd (her: orange) (se billede). Hermed krydser den første tråd den anden.

Den grønne farve skal nu krydse den nye farve (orange) ved at blive lagt bag den orange farve.

Den grønne farve skal nu krydse den nye farve (orange) ved at blive lagt bag den orange farve.

Så slår man om den nye farve ...

Så slår man om den nye farve …

... og trækker igennem,

… og trækker igennem,

Når man derimod hakker fra venstre mod højre (afmaskningsrækken) er der ikke nogle forholdsregler. Her tager man blot den anden farve op og hækler videre. Teknikken hedder Intarsia, og på Youtube kan man også finde en guide.

Den orange tråd (som der lige er hakket en række med) lægges til side og den nye farve tages frem fra forrige række. Det vil nok heller ikke gøre noget, hvis den orange farve blev lagt på den modsatte side af den nye tråd.

Den orange tråd (som der lige er hakket en afmaskningsrække med) lægges til side og den nye farve tages frem fra forrige række. Det vil nok heller ikke gøre noget, hvis den orange farve blev lagt på den modsatte side af den nye tråd.

Og så slår man ellers blot om den nye farve ...

Og så slår man ellers blot om den nye farve …

... og trækker igennem.

… og trækker igennem.

Bagsiden kommer dermed til at se sådan her ud:

Bagsiden, når Intarsia-teknikken er brugt.

Bagsiden, når Intarsia-teknikken er brugt. Ja, kameralyset var måske ikke så optimalt her …

Når man har hæklet de 125 cm færdigt – eller ind til man synes, at det er langt nok, syer/hækler man de to ender sammen til et rør. Evt. kan dette gøres vha. flad sammenhækling.

Hakket halstørklæde færdigt og klar til brug! Haha, krøllerne har jeg desværre ikke nogen opskrift på ...

Hakket halstørklæde færdigt og klar til brug! Haha, krøllerne har jeg desværre ikke nogen opskrift på …

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Status på lappetæppet: ikke SÅ langt fra mål ...