Dekoration af stearinlys

Lysestager støbt i beton

Ah! Det er dejligt at have lidt ferie! Så er der tid til alle de kreative ting, som man finder på i hverdagen.

Jeg fik for et par måneder siden øjnene op for betonstøbning – som åbenbart har været et DIY-hit i lang tid (nogen er hurtigere end andre …). Så SELVFØLGELIG (…) skulle jeg da også prøve det. Og det har jeg fået disse to lysestager ud af.

To færdige lysestager. Jeg er helt godt tilfreds med resultatet.

To færdige lysestager. Jeg er helt godt tilfreds med resultatet.

Igen et nemt projekt, men ift. så mange andre projekter, så tager det her noget tid, fordi betonet skal have tid til at brænde (= tørretid). Minimum en nat vil jeg sige, men det afhænger rigtig meget af, hvor stor en genstand, man vil lave. Jeg har ventet ca. et døgn (24 timer), før jeg lod papiret falde af mine lysestager.

Materialer: kraftigt pap – mælkekarton – blyant/kuglepen, saks og tape – syltetøjsglas – beton (mit er fra Panduro Hobby, men det kan også købes i et byggemarked) – vand – ske, spartel eller lignende – lyshylster – plastfolie – evt. bronzetusch og en lineal

Af det kraftige stykke pap klipper man en firkant og en femkant med målene som ses på billedet herunder. Firkanten tegner man af fem gange på en afvasket mælkekarton, og femkanten en gang. De klippes ud.

Jeg er blevet anbefalet at bruge mælkekarton frem for almindeligt karton, da det ikke suger vandet fra betonblandningen. Hermed skulle betonet efter tørringen ikke blive så mørk.

Jeg er blevet anbefalet at bruge mælkekarton frem for almindeligt karton, da det ikke suger vandet fra betonblandningen. Hermed skulle betonet efter tørringen ikke blive så mørk.

De fem firkanter lægges ved siden af hinanden og tapes sammen. Lad der være en millimeter mellem hver, så de i disse mellemrum senere kan foldes således, at papet ikke også bøjes/buer.

Kun ganske lidt mellemrum mellem dem. De skal nå helt sammen, når man begynder at folde det hele senere.

Kun ganske lidt mellemrum mellem dem. De skal nå helt sammen, når man begynder at folde det hele senere.

Bunden tapes fast hele vejen rundt.

Det er svært at få bunden til at passe helt perfekt, men det er bedst, hvis den gør, så man ikke skal ind og slibe alt for meget på betonet efter tørringen.

Det er svært at få bunden til at passe helt perfekt, men det er bedst, hvis den gør, så man ikke skal ind og slibe alt for meget på betonet efter tørringen.

Nu skal betonblandingen laves. Her vil jeg anbefale, at man følger vejledningen på pakken. På min “Weber hobbybetong” står der, at man skal ende med en tyk grød. Jeg vil dog anbefale (også hvad jeg har hørt fra andre) en lidt tyndere grød – men heller ikke det rene sjask! Prøv dig frem – jeg har ikke fundet min rette blanding endnu.

Mere eller mindre vand? Det er svært at sige. Men sådan så min blanding nogenlunde ud.

Mere eller mindre vand? Det er svært at sige. Men sådan så min blanding nogenlunde ud.

Nu skal det bare i støbeformen. Hæld lidt i ad gangen, bank bunden mod bordet og hæld lidt mere i. Ved at banke det mod bordet, undgår du alt for mange luftbobler. Men som man også kan se på mit resultat, kan man ikke helt undgå det, hvilket – hvis jeg skal være helt ærlig – faktisk heller ikke gør noget for udseendet!

Kom ikke beton helt op til toppen, da der jo også skal være plads til lysehylstret. Man kan altid tage lyshylstret op, hvis der er for lidt beton i (så hurtigt går tørringen heller ikke ...).

Kom ikke beton helt op til toppen, da der jo også skal være plads til lysehylstret. Man kan altid tage lyshylstret op, hvis der er for lidt beton i (så hurtig går tørringen heller ikke …). På den anden side, vil jeg også sige, at hellere for meget end for lidt beton.

Og så er det bare i med lyshylstret.

Og så er det bare i med lyshylstret.

Nu er betonet klart til tørring. Som sagt, så anbefaler man, at det minimum står en nat over, gerne længere tid. Det må heller ikke stå for varmt eller for koldt – mit kom ud på badeværelset (uden gulvvarme og alt for meget varme generelt). Kom et stykke plastfolie henover (pas på, at det ikke krøller!) og læg dernæst et stykke fladt pap ovenpå. Til sidst placerer man en lidt tungere genstand ovenpå papet. Hermed risikerer man ikke, at lyshylstret bevæger sig opad, og vha. plastfoliet undgår man, at papet suger væsken fra betonet.

Det kan anbefales at gå lidt til og fra projektet efter det er sat til tørre for at glatte den øverste flade ud med lidt vand, hvis den ikke skal blive lige så ujævn og gnubret som min. Evt. kan man med sandpapir efterfølgende prøve at jævne overfladen.

Dagen efter kom mine lysestager til at se sådan her ud.

Upside down. Godt tilfreds med resultatet. Jeg ville egentlig gerne have haft overfladen øverst lidt mere glat, men det må blive næsten gang. Kontraster gør heller ikke noget.

Upside down. Godt tilfreds med resultatet. Jeg ville egentlig gerne have haft overfladen øverst lidt mere glat, men det må blive næsten gang. Kontraster gør heller ikke noget.

Nu er de faktisk klar til brug. Meeen man kunne jo også godt spice dem lidt op. Jeg har brugt en bronzetusch og en lineal til dette. Inden man gør dette er det en god ide lige at tørre betonet af med en tør klud, så alt det overskydende sand ikke kommer på tuschen og ødelægger denne.

Præcisionsarbejde er lige noget for mig - derfor linealen ...

Præcisionsarbejde er lige noget for mig – derfor linealen …

Male male male.

Male male male. Jeg har valgt kun at male på 2-3 af siderne, så jeg kan vende dem om, hvis jeg blive træt af det moderne bronze og bare vil have dem helt clean.

Og så blev de færdige!

Og ja, så blev de altså færdige!

Bronzefarven snyder på det her billede – pga. lyset. Det her ligner mere guld, hvilket sikkert også vil være en god ide.

Dette var mit andet forsøg på nogle lysestager. For en måned siden prøve jeg for første gang at støbe et par. Der fik jeg nogle ud, der var alt for små ift. lyset. Derfor kan jeg vist fint afslutte indlægget med følgende citat: “Øvelse gør mester”.

Lysestagen til venstre er den nye, jeg lige har fået lavet.

Lysestagen til venstre er den nye, jeg lige har fået lavet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dekoration af stearinlys