Lappetæppet - done!

Rejseclutch i læder

For et par uger siden havde jeg fødselsdag. I den anledning havde jeg ønsket mig Læder – en grundbog af Henriette Andersen samt noget læder til et begynderprojekt. Og jeg fik sandelig begge ting! Da jeg ikke rigtigt har prøvet at sy i læder før, skulle der lidt overtalelse til, før jeg begyndte at skære i det lækre stykke – for læder er ikke just billigt! Resultatet blev en rejseclutch med plads til rejsepapirer, pas, pengesedler og evt. en rejseguide.

En rejseclutch klar til at tage med ud i verden!

Clutchen består af seks dele, som alle først er tegnet op på kraftigt pap og herefter skåret ud med en skarp skarp hobbykniv. Billederne herunder viser, hvilken proces sådan et stykke læder skal igennem før et endeligt resultat.

Skabelonen laves i pap. Da min taske bl.a. skal kunne rumme et sammenfoldet papir, har jeg valgt følgende mål for de seks dele: 1 stk. 23×47 cm, 1 stk. 23×12 cm, 2 stk. 6×16,5 cm, 11×13 cm samt 1 stk. 23×16,5 cm.

IMG_0269

Til at lave rundingen på det store stykke og stykket til passet, har jeg blot brugt en tallerken, hvor kanten er tegnet af og bagefter skåret ud. Rundingerne i hjørnerne (også på det store stykke) er på lignende måde lavet efter en mindre rund genstand (til nogle mindre rundinger kan fx bruges en mønt).

IMG_0205

Når skabelonen er klippet til, skæres alle stykkerne ud i læderet. En god lang lineal og en skarp hobbykniv er som sagt rigtig godt! Herefter skal de enkelte dele limes og sys sammen. I Panduro Hobby fik jeg anbefalet limen på billedet nedenfor. Udemærket valg, umiddelbart. Der lægges kun et tyndt lag på langs kanten (på billedet er der mere end rigeligt!), hvorefter det glattes ud – fx med enden af en kuglepen …

I Panduro Hobby fik jeg anbefalet denne lim. Udemærket valg umiddelbart. Der lægges kun et tyndt lag på langs kanten.

Rejseclutch

De to stykker læder er nu blevet limet sammen. For at være helt sikker på, at det holder, kan man til slut rulle hen over kanterne. Pas på at de enkelte læderdele ikke giver sig, og at kanterne stadig følges ad. De kan evt. skæres til (hvilket dog nok er bedst at gøre efter syningen).

De to stykker læder er nu blevet limet sammen. For at være helt sikker på, at det holder, kan man til slut rulle hen over kanterne.

Det er ikke nok bare at lime de to læderdele sammen. Efterfølgende skal kanterne sys. Her anbefales det, at man opmærker sømrummet med en stikpasser – eller lignende, afhængig af hvad man har liggende.

Det er ikke nok bare at lime de to læderdele sammen. Efterfølgende skal man sy dem sammen langs kanten. Her anbefales det, at man opmærker sømrummet med en stikpasser - eller lignende, afhængig af hvad man har liggende.

Når sømrummet er opmærket, skal der laves huller til der, hvor nålen skal stikkes igennem. Til det kan enten bruge en “diamond hole punch” (jeg ved faktisk ikke, hvad de hedder på dansk) eller en syle. På billedet herunder ses førstnævnte.

Når sømrummet er opmærket, skal der laves huller til der, hvor nålen skal stikkes igennem. Til det kan enten bruge en "diamond hole punch" (jeg ved faktisk ikke, hvad de hedder på dansk) eller en syle. På billedet ses førstnævnte.

Selve syningen er ikke svær. Alfa omega er, at man har lavet nogle gode huller, der går igennem alle lag. Tråden, der skal bruges, skal være vokset – enten kan man selv gøre dette, ellers findes der også butikker, hvor tråden allerede indeholder voks (fx butikker der sælger læder eller Panduro Hobby). Der skal sættes en nål på i hver ende af tråden. Trådning af nålene foregår ved, at man først stikker tråden gennem hullet og trækker den ca. 5-7 cm ind. Herefter stikker man spidsen af nålen gennem tråden 1-2 cm fra trådenden og strammer til, så de 1-2 cm fra trådenden nu sidder for enden af den bageste del af nålen. Det samme gøres i den anden ende af tråden med den anden nål.

Når man skal til at sy, stikker man den ene nål gennem det første hul, indtil der er lige meget tråd på hver sin side af hullet. Nu skal man fra hver sin side i det næste hul stikke først den ene nål og derefter den anden nål igennem og stramme til. Dette gøres hele vejen ned. Det kaldes sadelmagersyning. Se de næste to billeder.

Selve syningen er ikke svær. Alfa omega er, at man har lavet nogle gode huller. Tråden, der skal bruges, skal være vokset - enten kan man selv gøre dette, ellers findes der også butikker, hvor tråden allerede indeholder voks. Der skal sættes en nål på i hver ende af tråden. Trådning af nålene foregår ved, at man først stikker tråden gennem hullet og trækker den ca. 5-7 cm ind. Herefter stikker man spidsen af nålen gennem tråden 1-2 cm fra trådenden og strammer til, så de 1-2 cm fra trådenden nu sidder på den bageste del af nålen. Det samme gøres i den anden ende af tråden med den anden nål. Når man skal til at sy, stikker man den ene nål gennem det første hul, således at der er lige meget tråd på hver sin side af hullet. Nu skal man fra hver sin side stikke først den ene nål og derefter den anden nål igennem og stramme til. Dette gøres hele vejen ned. Dette kaldes sadelmagersyning. Se dette og de efterfølgende to billeder.

IMG_0219

Indvendigt har jeg lavet en lomme til et pas. Det er et par cm bredere end passet, så der er plads til syningerne. På billedet kan man også nederst se, hvordan de to mindste stykker læder er syet på. De skal sørge for, at det ene rum i clutchen kan udvides. Som man kan se, er der en foldning på midten på hvert stykke, da de netop skal foldes på midten og sys fast på samme måde på siderne ved siden af pasholderen.

Indvendigt har jeg lavet en lomme til et pas. Det er et par cm bredere end passet, så der er plads til syningerne.

Til slut kommer et par billeder af det endelige resultat. Jeg er ikke blevet helt enig med mig selv, om der skal være en form for lukning eller ej. Derudover overvejer jeg også at anskaffe mig materialer til at runde og farve kanterne. Til at runde kanterne skal man bl.a. bruge noget sandpapir og en kantskære. Så måske kommer der på et tidspunkt en opdatering på rejseclutchen.

IMG_0257 IMG_0261 IMG_0263 IMG_0265

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lappetæppet - done!